När man röjer eller trimmar sly är röjsågen det primära redskapet men det finns en del tillbehör som kan vara bra att använda. Vi tänkte här gå igenom dessa så att du är förberedd och vet vad som finns att köpa.

Skyddshjälm med visir för att skydda huvud och ansikte

Även om röjsågens skyddsskärm stoppar det mesta av flis och sly som slås sönder vid röjningen kan ett visir vara en billig försäkring. Småflisor kan flyga långt och med hög hastighet. Att få sånt i ansiktet eller ännu värre rakt in i ögat är otrevligt och kan vara farligt.

Ett visir är därför en billig försäkring mot skador från röjning. Det finns många bra skyddshjälmar med visir och även hörselkåpor fastmonterade. De används av många skogsarbetare som behöver fälla träd med motorsåg. Visiren finns i både plast och som metallnät.

Skyddshjälm med visir och hörselkåpor

Vill du inte ha hjälmen utan bara skyddsvisiret har samma tillverkare (Arnold) bara metallnät till försäljning också.

Röjselar från Husqvarna och STIHL

Bra ergonomi är viktigt för att undvika arbetsskador. Hos Söderströms kan man köpa röjsele från både Husqvarna och STIHL. Detta är selar som har det där extra som inte de enklare medföljande bärselarna har till maskinerna. I Husqvarnas sortiment finns selar från ca 600 kr upp till 1400 kr.

STIHL har en rejäl röjsele som heter X-Fit. Den har justerbar ryggplatta och mjuk, behaglig vaddering. I selen finns även integrerat en säkerhetsutlösning och reflexdetaljer samt visselpipa. Den här selen är gjord för hel arbetsdag vilket underlättar om man har till exempel en tung kedjeröjsåg. Selen har även verktygsfack samt vattenbehållare med möjlighet till slangkoppling.

Röjsele från STIHL

Bränsledunkar

En bränsletank på en röjsåg ligger på kring 0,5-1L. Om du ska röja ganska mycket behöver du fylla på bensin. Då är det bra att kunna bära med sig bränsle i en bränsletank. Här finns några förslag på lämpliga bränsletankar att köpa till.

Kombidunk från Husqvarna med verktygsfack

Kombidunk från Husqvarna med dubbla behållare och verktygsfack.

Arnold kombidunk bensin 3,5+1,5 L

Arnold 3,5+1,5 Liter kombidunk i plast.

Billig bensindunk 5 L

Billig bensindunk 5 L från NeverStop