husqvarna logotypHusqvarna är nog Sveriges mest kända märke inom trädgårdsmaskiner. Företaget grundades i Sverige år 1689 men då som ett gevärsfaktori. Under 1800-talet gick företaget under namnet Husqvarna Vapenfabriks AB. I slutet av 1800-talet breddade man sin verksamhet till att även börja tillverka spisar. Därpå ökade utbudet snabbt med symaskiner vilket snabbt blev den produkt de sålde mest av. Det var även nu som man började tillverka spisar, cyklar och motorcyklar.

Det första steget mot att bli en stor aktör inom trädgårdsmaskiner togs 1918 då Norrahammars bruk köptes upp och tillverkningen av gräsklippare startade. Däremot var det inte helt självklart att företaget skulle satsa fullt ut mot denna bransch. Under 30- och 40-talet tillverkade man diskmaskiner, tvättmaskiner, elkokare samt drev även ett projekt för att ta sig in inom bilbranschen. Det sista projektet lades däremot ner 1944.
Spåret mot trädgårdsredskap tog däremot fart och 1959 började tillverkning av motorsågar. Under 60-talet genomfördes så den omstrukturering som skulle visa på framtida inriktning för företaget. Vapentillverkningen hade minskat och man valde även att sälja av bland annat delar inom moped- och cykeltillverkning.

År 1968 köptes Flymo vilket gav Husqvarna tydligare marknadsandelar inom gräsklippare. Märket Flymo är idag främst känd genom den teknik som gör att gräsklipparen lyfts upp av en luftkudde som skapas under maskinen.

Just genom uppköp har Husqvarna etablerat sig fort på denna marknad. År 1979 köptes Jonsered AB vilket ökade motorsågstillverkningen rejält. Det var däremot år 2006 som var det stora uppköpsåret. Företaget börsnoterades och man köpte bland annat Gardena (bevattning och trädgård) samt Zenoah (motorsågar).

Husqvarnas utbud av röjsågar

husqvarna röjsåg

husqvarna röjsåg in action

Husqvarna har idag ett brett utbud av röjsågar som framförallt karaktäriseras av kvalité och kraft. Många av modellerna är tillverkade för att möta de behov som finns hos de som arbetar med en röjsåg under flera timmar per dag. De har valt att inte fokusera på billiga konsumentprodukter utan på maskiner som håller år efter år och som man kan ställa högre krav på.

Produkterna levereras ofta med både trimmerhuvud, sågklinga och gräsklinga. Ibland benämns produkterna som ”Kombiröjare” vilket därmed syftar på att man kan ha flera funktioner med samma trädgårdsmaskin.

Några punkter som karaktäriserar en röjsåg från Husqvarna är:

LowVib®-systemet – Ett patenterat system som minimerar att vibrationerna i röjsågen vandrar upp och skapar vibrationer i användarens händer. Oavsett vilket röjsåg som köps kommer man känna att motorn jobbar när den används men just antivibrationssystemen är något som skiljer de dyrare och billigare modellerna ganska rejält.

X-TORQ® – Namnet på den motor som Husqvarna har utvecklat och som minskar utsläppet av miljöfarliga utsläpp upp till 75%. Motorn är även effektiviserad vilket skapat en 20% mindre bränsleförbrukning.

Smart Start®  – Systemet som skapar förutsättningar för att snabbt kunna starta röjsågen oavsett väderlek.

Ergonomi – I och med att Husqvarna räknar med att användarna av deras röjsåg kommer att arbeta med den under längre perioder har de jobbat mycket med att möta upp de behov som finns för en god ergonomi. Selen är därför ergonomiskt byggd och har ett stort och brett ryggstöd vilket fördelar ut tyngden över hela överkroppen. Utöver det finns även höftbältet för ytterligare stabilitet och viktfördelning. Handtaget är även justerbart vilket gör att arbetsställningen kan varieras.