STIHL röjsågar

stihl logotyp

Stihl grundades av Andreas Stihl i Tyskland år 1926. Produktionen handlade då enbart om motorsågar och i början om motorsågar med elektrisk motor. Tre år senare kunde man lansera den första bensindrivna motorsågen. Den var däremot betydligt större och klumpigare än de modeller som man idag ser i utbudet.

Det tog fram till 1959 innan en enmansmodell av motorsågen lanserades. Modellen Contra som då såg dagsljus fick en enorm framgång. År 1971 producerades hela 340.000st motorsågar som då såldes över stora delar av världen. Med en sådan stor produktion var Stihl världens största producent av motorsågar.

Det är just motorsågar som Stihl främst är känd för. Men med åren har utbudet breddats och idag tillverkar de produkter under två varumärken. Under varumärket Stihl finns ett mycket stort utbud av trädgårdsmaskiner så som lövblåsar, röjsågar, motorsågar och sopmaskiner. Under märket Viking (som ägs av Stihl sedan 1992) finns produkter inom gräsvård. Det är bland annat gräsklippare, trimmers, kompostkvarnar och vertikalskärare.

Röjsågarna från STIHL

Med Stihl röjsåg i skogen
Röjer med en röjsåg från Stihl i skogen

STIHL är ett av de företag som var tidigt ute på marknaden för röjsågar. Under 50-talet lanserade de sin första modell under namnet ”motorlie”. Inte helt oväntat med tanke på att högt gräs under mycket lång tid slagits med lie. Likt motorsåg är en förlängning på klassisk såg så var motorlie en förlängning på lien. Däremot kvarstod inte detta namn speciellt länge.

Idag används Stihls röjsågar till ett brett utbud av behov. Tack vare att de är lätta att ha med i otillgänglig terräng och att man kan byta från skärverktyg till Stihl röjsågsklinga skapas en mycket stor flexibilitet. Man kan därmed använda dess modeller lika gärna till att finputsa gräskanten till att gallra bort buskage i skogspartier.

Populära modeller är Stihl FS 460 och FS 490 C-EM.

Funktioner i Stihls trimmers & röjsågar

Startreglage M-tronic    Det spelar ingen roll om maskinen är varm eller om den är kall. Det är bara att starta om denna funktion finns. Mängden bränsle som pumpas fram är ändå exakt för en smidig start. En klar fördel för att undvika krångliga starter.

Stihl M-tronic – Med en helt elektronisk reglering av tändpunkter och bränsledosering sker allt automatiskt. Glöm manuell förgasarjustering och fokusera på röjningen.

Easy2Start – Med Easy2Start är det extremt enkelt att starta röjningssågen. Glöm hastiga ryck. Här räcker det med ett lugnt drag som kan ske med två fingrar. En liten fjäder som sitter mellan vevaxeln samt hjulet vid startlinan är lösningen som skapat detta enkla sätt att starta motorn. Om en röjsåg har E i dess modellbeteckning betyder det att denna funktion finns.

Handtagsvärme – Skönt och bekvämt om det är kallt ute. Ett flertal modeller finns med eller utan handtagsvärme. Om denna funktion finns markeras detta upp med W i modellbeteckningen.

Antivibrationssystem – Genom en konstruktion med stålfjädrar minskas vibrationerna i maskinen betydligt vilket gör att det blir enklare och smidigare att arbeta med röjsågen under längre pass.  I handtaget finns näst intill ingen vibration alls under körning. Systemet finns på de flesta modeller.

Röjsågsklingor hos Stihls återförsäljare