Vinterförvaring av röjsåg

Du har använt din röjsåg flitigt under sommaren och röjt sly och ogräs. Då är din röjare väl förtjänt en viloperiod under vintern. Här tänkte vi ge bra tips och råd för vinterförvaring.

Vinter betyder vila för naturen

Töm bränsletanken

Häll ut eventuell bränsle som finns kvar i tanken. Samla upp det i en bränsledunk och spara det till nästa år. Starta därefter röjsågen och kör den på tomgång tills den stannas. Då töms även förgasaren.

Kontrollera tändstift

Tändstiften ska vara gulgrå till brun i färgen. Om du ser att de har en annan färg eller att det ligger beläggning på de måste du byta eller rengöra.

Rengör och skydda metallklingan

Montera lös sågklingan och rengör den noga. Kontrollera att det inte finns skador på eggen. Om det gör det är det läge att inför nästa säsong slipa upp klingan. Lägg på korrosionsskydd för vinterförvaringen.

Ta ut trimmertråden

Ta ur all trimmertråd och förvara gärna fuktigt för att bevara trådens elastiska egenskaper.

Häng upp röjsågen rätt

Många förvarar sin röjsåg i en verktygsbod. Ett bra sätt är att hänga upp den på väggen, men häng den då med trimmerdelen nedåt. Risken är annars att det rinner fett från vinkelväxeln ifall tätningen inte är hundra där.

Om du har batteridriven röjsåg ska du åtminstone förvara batteriet inomhus vintertid, om du inte får plats med hela röjaren.