Husqvarna röjsågar

Husqvarna är ett av Sveriges mest kända märke inom trädgårdsmaskiner och äger flera dotterbolag inom utrustning och maskiner för hem och trädgård. Vi har valt att fokusera på deras röjsågar för att se vilka modeller som finns att köpa nya och som det görs reservdelar till ännu.

Röjer sly med Husqvarna 545F röjsåg
Röjer sly med 545F röjsåg från Husqvarna. Foto från Söderströms

Husqvarna har idag ett brett utbud av röjsågar som framförallt karaktäriseras av kvalité och kraft. Många av modellerna är tillverkade för att möta de behov som finns hos de som arbetar med en röjsåg under flera timmar per dag. De har valt att inte fokusera på billiga konsumentprodukter utan på maskiner som håller år efter år och som man kan ställa högre krav på.

Produkterna levereras ofta med både trimmerhuvud, sågklinga och gräsklinga. Ibland benämns produkterna som ”Kombiröjare” vilket därmed syftar på att man kan ha flera funktioner med samma trädgårdsmaskin. Husqvarna var först i världen med att sälja en kedjeröjsåg på marknaden.

3 utvalda skogsröjsågar av märket Husqvarna

Teknologi i Husqvarna röjsågar

LowVib®-systemet – Ett patenterat system som minimerar att vibrationerna i röjsågen vandrar upp och skapar vibrationer i användarens händer. Oavsett vilket röjsåg som köps kommer man känna att motorn jobbar när den används men just antivibrationssystemen är något som skiljer de dyrare och billigare modellerna ganska rejält.

X-TORQ® – Namnet på den motor som Husqvarna har utvecklat och som minskar utsläppet av miljöfarliga utsläpp upp till 75%. Motorn är även effektiviserad vilket skapat en 20% mindre bränsleförbrukning.

Smart Start®  – Systemet som skapar förutsättningar för att snabbt kunna starta röjsågen oavsett väderlek.

Ergonomi – I och med att Husqvarna räknar med att användarna av deras röjsåg kommer att arbeta med den under längre perioder har de jobbat mycket med att möta upp de behov som finns för en god ergonomi. Selen är därför ergonomiskt byggd och har ett stort och brett ryggstöd vilket fördelar ut tyngden över hela överkroppen. Utöver det finns även höftbältet för ytterligare stabilitet och viktfördelning. Handtaget är även justerbart vilket gör att arbetsställningen kan varieras.