MTD röjsågar

Modern Tool and Die Company, eller kort MTD, är världens största tillverkare av maskiner för trädgårdsarbete. Detta amerikanska företag har sitt huvudkontor i Cleveland, Ohio, men har fabriker på flera andra ställen i världen.

MTD logotyp

Trädgårdsmaskinerna tillverkas på fabriker i USA, Kanada, Asien, Ungern och Tyskland. Återförsäljare återfinns i många, många fler länder. Här i Sverige kan vi köpa MTDs röjsågar både online och i fysiska butiker.

MTD grundades 1932

Tre tyska immigranter startade företaget MTD 1932. De var utbildade ingenjörer som velat skapa effektiva maskiner för både proffs och hemmabrukare. Först 1954 började tillverkningen av trädgårdsutrustning. En skottkärra la grunden till vad som idag är en globalt ledande tillverkare av maskiner för trädgårdsintresserade.

En roterande gräsklippare lanserades 1958 och var först på marknaden med att ha roterande knivar som kapar av gräs horisontellt. Idag återfinns allt från lövblås, snöslungor och åkgräsklippare till vårt favoritverktyg – röjsågen i MTDs sortiment

Röjsågar och slyröjare från MTD som finns att köpa online

MTD kallar den här typen av verktyg för röjsåg, röjtrimmer eller slyröjare. Kärt barn har många namn brukar man säga.

Röjsågarna från MTD har fått ett serienamn SMART BC, följt av en siffra för varje modell. Grovt kan man säga att ju lägre siffra, desto enklare och billigare. Alla modellerna är bra, så det handlar mer om vilket krav du har på den slyröjare du behöver till din trädgård. Vi har hittat att MTD säljs online av Buildor. En del av modellerna säljer båda, men störst utbud har Buildor. Här är modellerna som de erbjuder i nätbutiken:

MTD Smart BC33

MTD Smart BC33 röjsågen

Nästa modell i serien röjsågar från MTD bär modellnummer 33. Den har också en 2-taktarmotor men med något större cylindervolym på 32,6 kubik. Effekten är därmed lite högre och når upp till 1,05 kW på samma varvtal (9000 rpm).

I övrigt är det samma specifikationer som BC26 med arbetsbredd på 42 cm, trådtjocklek på 2,4 mm och U-handtag i bullhorn. Vadderad bärsele medföljer när man köper den.

På grund av den kraftigare motorn är vikten också något högre och ligger på 6,8 kg. Den funkar bra som slyröjare för hemmabruk.

MTD Smart Röjsåg BC43

Röjsåg MTD modell BC43

Du kanske nu har räknat ut hur namngivningen av MTDs röjsågar funkar. Smart BC43 är också en 2-taktare men med högre effekt. Den klarar 1,2 Kw på 9000 rpm och har en cylindervolym på nära 43 kubik.

Röjsågen BC 43 väger 7,5 kg men med den vadderade selen kan du ändå gå omkring och röja med den här sågen ganska så länge utan att bli trött.

MTD Smart BC52

MTD Smart BC52 lutande mot ett träd

Då har vi nått den sista av MTDs aktuella röjsågar med 2-taktsmotor. BC52 har som du kanske redan gissat en cylindervolym på 52 kubik. Effekten toppar på 1,45 kW men utan att den är tyngre än BC43. Den väger också 7,5 kg.

MTDs röjsåg med 4-takts motor

MTD 990 4-takt motor röjsåg

MTD har en röjtrimmer som drivs av 4-taktare också och den heter MTD 990. Det är en tystare maskin som har låga avgasutsläpp och drar väldigt lite bränsle. Arbetsbredden på klinga är 20 cm och 46 cm på tråd.

Trimmern är stark även på låga varvtal och har en 4-tandad sågklinga. Till den här maskinen kan man använda tillbehör som turboblås, häcksax och stångsåg. Det gör det till en multifunktionsmotor som kan bli din bästa följeslagare i trädgården.

Den ät tyngst i klassen med sina 8 kg men det har MTD kompenserat genom att förse alla köpare med en deluxe bärsele.

MTD röjtrimmer 1035 K

MTD röjtrimmer 1035 K

MTD 1035 K röjtrimmer är en röjare med rejäl kraft och prestanda för vildvuxna ytor med ogräs och sly.

Utrustad med slitstark Kawasaki 2-taktsmotor. De dubbla trådarna mar en diameter på 3 mm för att effektivt hantera kraftig vegetation. Vill man hellre använda sig av den medföljande klingan byter man det lätt. Den medföljande bärselen för röjtrimmern mycket behaglig och enkel att använda.