Röjsågskort

Med ett röjsågskort och bevis på att du gått en certifierad röjsågsutbildning kan du söka fler jobb då många arbetsgivare har krav på det. Lagen om arbetsmiljö säger att arbetsgivarna måste undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna, samt vidta nödvändiga åtgärder. Vid arbete med motorkedjesågar och röjsågar kan det innebär att arbetstagaren måste ha genomgått rätt röjsågsutbildning och inneha ett röjsågskort för arbetet i fråga.

Röjsågsutbildning ges på olika nivåer beroende på vad du ska använda röjsågen till, från enkel grästrimning till skogsröjning och underväxtröjning. Att utbilda dig och skaffa ett kompetensbevis gör att du uppfyller krav som organisationer för hållbart skogsbruk (exv. PEFC) ställer för jobb i skogen.

NivåBeskrivning
RTArbete med grästrimmer och röjsåg vid trimning av gräsvegetation.
RAArbete med röjsåg vid röjning av gräs och sly.
RBArbete med röjsåg vid normal skogsröjning och underväxtröjning.
RARBRA + RB

Röjsågsutbildningar för röjsågskörkort i Sverige

Röjsågsutbildningar hålls på flera orter i Sverige och de utgörs av intensivkurs över en heldag eller en och en halv dag. Under utbildningen får du lära dig grunderna för det arbete som röjsågskortet gäller. Kursen avslutas med både ett praktiskt och ett teoretiskt prov. Därefter får du ditt röjsågsbevis och kan visa upp det för arbetsgivare med krav på röjsågskort.

röjsågskort, kompetensbevis från röjsågsutbildning

Röjsågskörkort utfärdas i Sverige av Skogsstyrelsen och Säker Skog. Skogsstyrelsen erbjuder egna kurser medan Säker Skog förmedlar kontakt till lokala utbildare och examinatorer. Du kan söka efter utbildarna i respektive län i Sverige och hitta den som är närmast din ort.

Du som redan har genomgått en utbildning tidigare och behöver förnya eller utöka din nivå kan gå repetitionskurser för erfarna röjsågsanvändare. Hos Skogsstyrelsen krävs inga förkunskaper för att få gå en kurs på nivå RA eller RT men vill du utöka till RB-nivå måste du ha ett giltigt RA-kort.

Vad kostar det att ta röjsågskort?

De senaste priserna vi har sett är från 3550 kr upp till 5750 kr beroende på vilken kortnivå man vill skaffa (senast kollat okt 2022).

Finns det åldersgräns på arbete med röjsåg?

Riskfyllda arbeten, dit röjsågsarbete räknas, kräver att du är minst 18 år. Undantag görs vid lärarledda utbildningar som på naturbruksgymnasium.

Vilka kurser för röjsågskörkort finns på min ort?

Du kan hitta utbildare och examinatörer i hela Sverige genom att söka på SäkerSkog.se.

Vilka frågor ska man kunna på provet?

Teoretiska frågor som du måste kunna kan vara till exempel ”Ni är två stycken som röjer samtidigt i ett område. Hur stort ska säkerhetsavståndet minst vara mellan er?