Skötselråd för röjsågar

Du som underhåller och sköter om din röjsåg på rätt sätt kommer förlänga livslängd på din maskin. En del saker kan du göra själv medan viss typ av underhåll blir bättre om du lämnar den på service hos en duktig verkstad. Minst en årlig service av röjsågen är att rekommendera för att den ska må bra och prestera på topp i röjningsarbete.

Så utför du service på din röjsåg

Vi har delat in servicen för de olika delarna på en röjsåg. Klicka på den röjsågskomponent som du vill läsa om direkt, eller läs hela artikeln så du inte missar en viktig detalj.


Förgasaren

Det är i röjsågens förgasare som luft blandas med bränsle och genom att justera denna blandning kan du få ut maximal effekt. Men försök att ta hänsyn till klimatet och välj en bättre sorts 2-taktsolja. Oftast framgår det i instruktionsböckerna att den inställning som finns när röjsågen köps ska vara kvar de första timmarna man kör röjsågen. Röjsågens förgasare kan därefter finjusteras och kan du inte det själv kan du gå till en butik eller verkstad för att få hjälp.

Kylsystemet

Under den period som röjsågen används bör kylsystemet rengöras en gång i veckan. Detta kan du göra med en borste då det enbart är smuts och skräp som du ska få bort. Skulle kylsystemet bli igensatt finns risken att din röjsåg blir överhettad och skador på kolv och cylinder kan uppstå.

Luftfilter

Rengör luftfiltret regelbundet så att det inte samlas för mycket damm och smuts på det. Om du missar att rengöra röjsågens filter kan det bli problem att starta maskinen och onödigt slitage kan uppstå på flera andra av röjsågsmotorns delar.

Röjsågens luftfilter kan tvättas och återanvändas flera gånger även om det inte är så speciellt dyrt att köpa in. Men för din plånboks skull och miljön är det ju bra att använda sakerna så länge det går. Ett luftfilter till Husqvarna 545 kostar kring 100-lappen.

Filtret kan du rengöra i tvålvatten och om du sedan vet att du ska använda röjsågen i dammiga förhållanden kan du olja in luftfiltret så fastnar det mindre damm.

Vinkelväxel

Kontrollera att det är tillräckligt med vinkelväxelfett i din röjsåg som det ska vara enligt instruktionsboken. Fett ska inte läcka ut och du behöver normalt inte fylla på det men ha som rutin att alltid kontrollera detta vid din årliga genomgång. Om du behöver köpa mer fett har flera tillverkare vinkelväxelfett som passar till deras egna röjsågar.

MärkeNamnÅterförsäljare
StihlSuperlubSkogma
HusqvarnaECO Gear GreaseSöderströms

Tändstift

Byte av tändstift är något som många ovana röjsågsägare slarvar med. Enligt Husqvarna ska tändstiftet bytas efter att röjsågen har haft en drifttid på ungefär en månad. När bytte du tändstiftet på din röjsåg?

Om du har svårt att starta röjsågen kan det bero på att tändstiftet är smutsigt. Rengör det då och passa på att kontrollera elektrodgapet. Hur många millimeter som detta ska vara på framgår i instruktionsboken för röjsågen.

Filning av sågklinga

Se över sågklingan regelbundet och fila den enligt instruktioner som finns i instruktionsboken. Du kan alternativt lämna in den för allmän service på en verkstad. Underhålle du inte klingan är risken att din röjsåg slits i önödan och att klingan tappar kvalité snabbt.

Filar du röjsågsklingan på egen hand så använd en rundfil och var mycket noga med att ha rejält stöd och rätt vinkel. Kom även ihåg att varannan tand ska du fila åt höger och varannan åt vänster.

Bra saker att kontrollera vid service av röjsåg

 • Kontrollera att selen är hel regelbundet
 • Gör en säkerhetskontroll gällande att gasreglage och dess spärr fungerar
 • Testa röjsågens stoppknapp
 • Kontrollera luftfilter, skärutrustning, förgasare
 • Se över samtlig skyddsanordning. Byt om det börjar bli sprickor
 • Kontrollera synliga skruvar så att de sitter ordentligt

Följande punkter behöver även kontrolleras även om det inte sker lika ofta som ovan

 • Kontrollera vibrationsisolatorerna
 • Rengör tändstiftet
 • Rengör och eventuellt byt ut gnistfångarnätet
 • Rengör omkring förgasaren
 • Kontrollera fettmängden i vinkelväxeln

De ovan nämnda punkterna är enbart exempel på de vanligare serviceåtgärderna. För mer information – Se den instruktionsbok som tillhör din röjsåg.

Lämna in röjsågen på service

Om du inte vill skruva, putsa och serva din röjsåg själv finns det hjälp att köpa. Vissa återförsäljare erbjuder service på många olika maskiner, däribland röjsågar och trimmers. Det är vanligtvis bara för varumärken som butiken är auktoriserad för som service erbjuds. Du behöver inte nödvändigtvis ha köpt din maskin hos butiken.