Skötselråd för röjsågar

Den som underhåller och sköter om sin röjsåg på rätt sätt kommer skapa betydligt längre livslängd på maskinen än om detta inte sker. En del saker kan man göra själv medan det vid andra slags underhåll är enklare om den lämnas in till en serviceverkstad. Att exempelvis lämna in den en gång per år för en årlig service är en rekommendation.

Så utför du skötsel på röjsågens delar


Förgasaren

Det är i förgasaren som luft blandas med bränsle och genom att justera denna blandning kan man skapa maximal effekt av röjsågen. Bland annat får man ta hänsyn till klimat och vilken slags 2-taktsolja som används. Oftast framgår det i instruktionsböckerna att den inställning som finns när röjsågen köps ska vara kvar de första timmarna man kör röjsågen. Därefter bör en finjustering ske och många väljer att gå till en butik för att få detta inställt vilket är något som tillverkarna även rekommenderar.

Kylsystemet

Under den period som röjsågen används bör kylsystemet rengöras en gång i veckan. Detta kan enklast göras med en borsta då man enbart behöver borsta bort smuts och skräp. Skulle kylsystemet bli igensatt finns risken att röjsågen blir överhettad och därmed kan skador uppstå på kolv och cylinder.

Luftfilter

Rengör luftfiltret regelbundet så att det inte samlas för mycket damm och smuts på det. Om inte rengöring sker kan det bli problem med att starta maskinen samt att onödigt slitage sker på flera av motorns delar.

Ett luftfilter kan tvättas och återanvändas ett flertal gånger. Däremot är det inte heller speciellt dyrt att köpa in vilket gör att man kan kosta på sig att byta det ibland. Ett luftfilter till Husqvarna 545 kostar kring 100-lappen hos Gardenstore.

Det är enkelt att göra rent filtret i tvålvatten. Om röjsågen är tänkt att användas i förhållanden som är dammiga kan det vara en fördel att olja in luftfiltret.

Vinkelväxel

Kontrollera att det är så mycket fett i vinkelväxeln som det är angivet i instruktionsboken. Detta ska inte läcka ut och behöver normalt inte fyllas på men det är alltid bra att ta som regel att kontrollera detta när hela maskinen gås igenom. Om du behöver köpa mer fett har flera tillverkare det som passar deras röjsågar.

MärkeNamnÅterförsäljare
StihlSuperlubGardenstore
HusqvarnaECO Gear GreaseGardenstore
McCullochUniversal TL0023Gardenstore

Tändstift

Byte av tändstift är något som många ovana slarvar med. Enligt Husqvarna ska tändstiftet bytas efter att röjsågen har haft en drifttid på ungefär en månad.

Om det är svårt att starta röjsågen kan det bero på att tändstiftet är smutsigt. Rengör det då och passa på att kontrollera elektrodgapet. Hur många millimeter som detta ska vara på framgår i instruktionsboken.

Filning av sågklinga

Se över sågklingan regelbundet och fila den enligt de instruktioner som finns i instruktionsboken – alternativt lämna in den för allmän service. Underhåller man inte klingan är risken att röjsågen överlag slits och att klingan snabbare tappar kvalité.

Om filning sker på egen hand så använd en rundfil och var mycket noga med att du har rejält stöd och rätt vinkel. Kom även ihåg att varannan tand ska filas åt höger och varannan åt vänster.

Service – Enkla punkter

 • Kontrollera att selen är hel regelbundet
 • Gör en säkerhetskontroll gällande att gasreglage och dess spärr fungerar
 • Testa stoppknappen
 • Kontrollera luftfilter, skärutrustning, förgasare
 • Se över samtlig skyddsanordning. Byt om det börjar bli sprickor
 • Kontrollera synliga skruvar så att de sitter ordentligt

Följande punkter behöver även kontrolleras även om det inte sker lika ofta som ovan

 • Kontrollera vibrationsisolatorerna
 • Rengör tändstiftet
 • Rengör och eventuellt byt ut gnistfångarnätet
 • Rengör omkring förgasaren
 • Kontrollera fettmängden i vinkelväxeln

De ovan nämnda punkterna är enbart exempel på de vanligare serviceåtgärderna. För mer information – Se den instruktionsbok som tillhör din röjsåg.

Lämna in röjsågen på service

Om du inte vill skruva, putsa och serva din röjsåg själv finns det hjälp att köpa. Granngården erbjuder service på många olika maskiner, däribland röjsågar och trimmers. De är auktoriserade på flera varumärken som STIGA, Stihl, AL-KO, Jonsered, Gardena, Ryobi, Viking, Klippo och Briggs&Stratton. Du behöver inte ha köpt din maskin hos Granngården. De servar även röjsågar köpta hos andra återförsäljare, bara så länge det är ett märke de är auktoriserade för. Läs mer om basservice hos Granngården här.