röjsåg mot mygg

Bilden är lånad från Sverigesradio.se

Forshaga är en av de kommuner som årligen har stora problem med ett mycket stort myggbestånd. Utöver det har de flera år varit bland de kommuner som haft högst arbetslöshet. Ett projekt för att möta dessa två problem startades upp 2015 och handlar om att utbilda ungdomar i att köra röjsåg.

För bara några år sedan var Forshaga den kommun som hade flest arbetslösa ungdomar. Det var svårt för arbetsmarknadsenheten att hitta vägar att gå för att få dessa ungdomar att ta första steget in på arbetsmarknaden.

Men förra året kläcktes en idé som gjorde att man kunde slå två myggor i en smäll. Genom att utbilda ungdomar i att köra röjsåg kunde man få kunnig arbetskraft som sedan kunde röja sly och buskage på områden som vuxit alldeles för länge. Därmed kunde ungdomar få både utbildning och kortare sommarjobb inom kommunen samtidigt som sly skulle tas bort vilket skulle resultera i att myggbestånden skulle minska. 

Enligt Annelie Nilsson (Arbetsmarknadsenheten) har det varit ett mycket lyckat projekt. När Sveriges Radio kontaktar henne för en kommentar berättar hon att de är nöjda just eftersom ungdomarna fått arbete samtidigt som de kunnat göra något nyttigt för kommunen.

Med röjsågskort har de även tagit ett litet steg mot att bli mer anställningsbar.

Även Britt-Marie Olsson, som jobbar som kommunekolog, vittnar om framsteg för projektet. Hennes del har bland annat varit att mäta hur myggbeståndet förändrats efter att röjningen genomförts. Det test hon genomförde visade tydliga resultat. Innan röjningen påbörjades satte hon ut en gasoldriven myggfångare som på ett dygn fångade 975 mygg. Efter att röjningen var klar satte man ut samma fångare och fångade då enbart 98 mygg. Med en minskning på ca 90% kan projektet inte ses annat än som en succé.

Även ungdomarna som intervjuades av Sveriges Radio var positiva till projektet. Detta utifrån att de fått jobb och att de fått en utbildning som de kan ha med sig resten av livet.

Än så länge är det inte klart om detta projekt kommer att fortsätta under nästa sommar men i och med att det var många hade positiva åsikter om projektet är chansen stor. Utöver det är det flera andra kommuner som sneglat på Forshaga för att eventuellt göra en liknande satsning framöver.

Tänk vad en röjsåg kan göra nytta